Magyar mesefilmek bemutatója és kézműveskedés a 3. b osztályban

A mese a magyar irodalom gyöngyszemei közé tartozik. Bármikor élvezet meghallgatni egy-egy szép történetet. A mesevilágon kívül méltán híresek a magyar mesefilmek. A 70-es, 80-as évek művészei, filmkészítői számos remekművet alkottak. Ki ne emlékezne a Mézga család különös kalandjaira, a nagy ho-ho-ho horgászra és kedves csalijára, Pom-Pom érdekes szereplőire, a híres egyfejűre, Süsüre, a kócos hajú koboldra, Pumuklira, a vízi világ hírességére, a csodálatos vízipókra, vagy a sajátos módszerekkel gyógyító dr. Bubóra. Ezek a mesefilmek, szereplők többnyire csak a felnőttek emlékezetében élnek. Ám a 3. b osztály tanulói számára már nem ismeretlenek. A diákok csapatokban másfél hónapon át készülődtek, hogy bemutathassák egymásnak a meséket. A sok-sok közös munka, a komoly szülői segítség meghozta az eredményt. A március 2-ai bemutató órán nem csak a gyerkőcök, de a szülők is jól érezték magukat.

Minden gyermek szereti átélni az alkotás örömét. Erre nyílt alkalma a 3. b osztályos gyerekeknek egy tavaszi délután. Szakember irányítása mellett belekóstolhattak a paverpol technika rejtelmeibe. Akinek felkeltettem a kíváncsiságát, kattintson a Galéria fülre.

Pongó Tamásné

Képgaléria

 

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Papírgyűjtés

Tavaszi papírgyűjtésünket a szünet utáni héten április 10-11-12. napokon (kedd, szerda, csütörtök) tartjuk.

Minden nap 14 órától 18 óráig várjuk a lehetőleg összekötegelt papírokat.

 Hajdú András

igazgató

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Találkozás az elsős tanító nénikkel

2018. március 21-én, 13 és 16 óra között lehetőség van találkozni a elsős tanító nénikkel.

Szervezett program nem lesz, a kiírt időpontok között bármikor érkezhetnek.

A szülők feltehetik kérdéseiket és körbe lehet nézni az iskolában is.

Szeretettel várjuk a leendő elsős gyerekeket és szüleiket is!

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Tavaszi szünet

Tisztelt Szülők!

Iskolánkban a tavaszi szünet kezdő és befejező napját módosítottuk.

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap március 27-e, kedd. Március 28-a tanítás nélküli munkanap. A tantestületünk ekkor tartja tavaszi nevelési értekezletét. Erre a napra szükség esetén gyerekfelügyeletet és étkezést biztosítunk. A napközis kollégák a napokban felmérik az igényeket. A tavaszi szünet utáni első tanítási nap: április 9-én, hétfőn lesz.

Április 4., 5., 6-ra (szerda, csütörtök, péntek) igény esetén felügyeletet és étkezést biztosítunk. A közeljövőben a napközis pedagógusok az erre vonatkozó igényeket is felmérik.

Hajdú András

igazgató

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Március 15-i megemlékezés

„Vannak napok, melyek nem szállnak el,

De az idők végéig megmaradnak,

Mint csillagok ragyognak boldogan,

S fényt szórnak minden születő tavasznak.”

(Juhász Gyula: Március idusára)

 

Március 14-én a 170 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztünk. Az ünnepre piros-fehér-zöldbe öltöztettük az iskolát, a folyosókon a korabeli történések helyszínei elevenedtek meg.

Az idén az eddig megszokottól eltérően ünnepeltünk. A hetedikesek és a nyolcadikosok az iskolarádióból hallgatták meg az ötödikesek ünnepi műsorát. Ezután a csapatok helyszínről helyszínre járva a történelmi eseményekhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg, helyenként meglepő kérdésekre próbáltak válaszolni. Törhették a fejüket például azon, hogy vajon miért volt nagyítólencse Görgei kardján; mi volt Petőfi kedvenc étele; ki fizette a márciusi ifjak számláit rendszeresen a Pilvaxban; melyik nyomdában készítettek először színes nyomatot…

Mindeközben az ötödik és hatodikosokra egy történelmi kirándulás várt. Isaszegre, az 1849. április 6-i győztes csata helyszínére utaztunk autóbuszokkal. Szerencsére az idei télies tavasz szikrázó napsütéssel ajándékozott meg bennünket, így a dombtetőn álló emlékmű mellett sétálgatva a kora tavaszi tájban is gyönyörködhettünk. Versekkel, dalokkal és az események felidézésével emlékeztünk a forradalomra és a szabadságharcra. Tóth Mátyás tanár úr mesélt a nevezetes csata körülményeiről, méltatta a katonák és tábornokaik tetteit. Különleges érzés volt ott állni, ahol egykoron acélok csengtek, ágyúk dörögtek, és ellátni messzire, oda, ahonnan valamikor a támogató csapatok érkeztek. A megemlékezés után mécseseket gyújtottunk, és megkoszorúztuk az emlékművet. A komoly percek után az osztályok játékos kvíz kérdéseke válaszoltak, és persze egy kis szabad játékra is szakítottunk időt.

Szép ünnep volt ez a nap diákok és pedagógusok számára egyaránt.

Hajdúné Molnár Éva

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Alsós tábori felhívás

Kedves Szülők!

Az “Állati-jó”tábort a nagy létszámú jelentkezés miatt július első hetére is meghirdetjük. Kérjük, hogy döntsék el, melyik héten szeretnének részt-venni, és a hazaküldött papíron legkésőbb márc. 26-ig jelezni!

1 turnusra (hétre) max.46 gyermeket tudunk fogadni. (a jelentkezés, befizetés sorrendjét figyelembe véve)

A két tábor időpontja:

Június 25-29.

Július 2-6. (naponta 8-16 óráig).

Mindkét turnus díja 10 000 Ft, amely tartalmazza a háromszori étkezést, buszkirándulásokat, foglalkozásokat.

A programok között szerepel:

 • Buszkirándulás a Jászberényi Állatkertbe…
 • Találkozás az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogójával…
 • Ismeretterjesztő előadások állatokról…a felelős állattartásról…
 • Mancsoló – kézműveskedés…
 • Játék…
 • Sport…
 • Lovaglás…és egyéb más.

alsós munkaközösség

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Felhívás

Tisztelt Szülők, Cégvezetők!

Iskolánk elkötelezett a modern pedagógiai módszerek mellett, azonban sajnos az anyagi forrásaink korlátozottak. Az in­formatika tanszékünk szeretne beszerezni egy CraftBot 3D nyomtatót, ehhez keresünk anyagi támogatókat. Évek óta választott informatika kereté­ben különböző modern alkalmazásokat használunk, közöttük a TinkerCAD tervezőalkalmazást is. Szeretnénk elérni, hogy az elméleti-gyakorlati oktatás mellett a gyerekek kézzel fogható, haza­vi­hető tárgyakat is kapjanak, mintegy megkoronázva a befektetett munkát.  Amennyiben a kezdeményezést sikeres lesz, szeretnénk szakkör formájában illetve a technika tantárggyal összekötve informatika órákon használni a tananyagok színesítéséhez.  A felajánlásokat az iskola alapítványának számlájára lehet utalni és kérem a meg­jegy­zés rovatban feltüntetni: 3D nyomtató. Az adakozókat szeretnénk az iskola honlapján is meg­jeleníteni.  Cégek, vállalatok számára adományozási szerződés alapján adóigazolást tudunk kiállítani a kapott támo­ga­tásról.

Számlaszám:

Együtt az iskoláért Alapítvány

65100084-10081365

Pátria Takarékszövetkezet

Alapítvány oldala

Paypal adományozás

Nagy Mátyás

informatika tanszék

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Felhívás alapítványi támogatásra

A Gyömrői Fekete István Általános Iskola „Együtt az Iskoláért” Alapítványának célja, hogy elősegítse az oktatás színvonalának emelkedését, segítséget nyújtson a tanulók önálló ismeretszerzésében, lehetőséget teremtsen az oktatás tárgyi feltételeinek javítására.

Az alapítvány célul tűzte ki:

 • más forrásból nem megoldható tárgyi-anyagi jellegű kiadások támogatását,
 • az anyagilag hátrányos helyzetben lévő, segítségre szoruló gyermekek támogatását (osztálykirándulás, táborozás, színházlátogatás, étkeztetés, utazási költségek),
 • tehetséges gyermekek iskolán kívüli ismeretszerzésének elősegítését,
 • iskolán belül szervezett, tartalmas életre nevelő, új ismereteket nyújtó kezdeményezések támogatását.

Alapítványunk fő anyagi forrása az SZJA 1%-ából befolyó összeg (2017-ben 535.692 Ft), a papírgyűjtés, az adventi sütemény- és ajándékvásár, farsangi bálok bevételei. Jelentős támogatáshoz jutunk a szülők és a vállalkozók által nyújtott hozzájárulásokból.

Minden évben kiemelten támogatjuk megyei és az országos versenyeken résztvevő tanulóinkat. A gyermeknapok költségeit teljes mértékben alapítványunk biztosítja. Az úszásoktatás és egyéb szabadidős programok (színházlátogatás, múzeum látogatás, hangversenybérletek, túrázások) anyagi terheinek csökkentése is alapítványuk célkitűzései közé tartozik. Jelentős összeggel járulunk hozzá a tavaszi osztálykirándulásokhoz, így évek óta meg tudjuk valósítani azt, hogy egyetlen gyerekünk sem marad itthon anyagi okok miatt. Alapítványunk fizeti a nyári táborozáshoz a különjárati autóbusz teljes költségét.

Kérjük, amennyiben egyetért célkitűzéseinkkel, személyi jövedelemadójának 1%-ával támogassa „Együtt az Iskoláért” Alapítványunkat!

 Alapítványunk adószáma: 19182559-1-13

Minden támogatónknak ezúton is köszönetet mondok.

Hajdú András

az alapítvány kuratóriumának elnöke

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Mesélő Muzsika hangverseny

A Gyömrői Fekete István Általános Iskola tanulóinak lelkes hangverseny-látogató csoportjával vasárnap részesei lehettünk a Mesélő Muzsika bérlet második előadásának az Erkel Színházban.
Ezúttal a dzsessz világával ismerkedhettünk meg. A jó száz évvel ezelőtt Amerikából kiinduló zenei stílus ismertető jegyei a pontos tempóra épülő hangsúlyeltolódások sokasága, és a szabad rögtönzés, azaz improvizálás. A zongora, basszusgitár, dob trió megszólaltatta Mozart 12 variációjának egyikét dzsessz stílusban. Így hangzott fel a Rózsaszín párduc rajzfilm zenéje is. A Don’t worry, be happy dalt a közönség együttműködésével adtuk elő.
A szünet után a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában részleteket hallhattunk George Gershwin és Leonard Bernstein műveiből, akik szívesen szólaltatták meg a dzsessz elemeit.
A legizgalmasabb produkció Pachelbel művének előadása volt. A szimfonikus zenekar játszotta az eredeti művet a kotta szerint, a trió pedig szabadon rögtönzött a témára. A klasszikus zene és a dzsessz az évszázados távolságot leküzdve csodálatos, élő zenei élményt adva olvadt egybe ezen a koncerten.
A hangversenyen elhangzottak alapján kérdésekre válaszolva koncertjegyeket lehetett nyerni.
A hangverseny látogatóit ezúttal is külön busz szállította a színházba, melynek költségeit iskolánk alapítványa biztosította.
Márciusban ismét megyünk!
Rózsahegyi Ildikó
MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone