Pályaorientációs nap az alsó tagozaton

1.a osztály:

A könyvtárba látogattunk el, ahol megnéztük a könyvtáros, Éva néni, munkáját. Megismerkedtünk magával a könyvtárral is: hogyan történik egy könyv kikölcsönzése, milyen teendők vannak, mire kell figyelnünk közben. Köszönjük a lehetőséget, és az élményt!

Majd arról beszélgettünk, ki, mi szeretne lenni felnőttkorában.

 

1.b osztály:

A Danka Farmon láttak vendégül bennünket, ahol tehenet, kecskéket simogattunk, aztán a parenyica sajt készítését mindenki kipróbálhatta. A kész sajtokat másnap füstölve kaptuk meg Dankáné Jakab Gabriellától. Neki ez úton is köszönjük ezt, a városi gyerekeknek minden bizonnyal maradandó élményt!

 

1.c osztály:

Elsétáltunk a Mágó Gumiszervízbe és “olajozott” beszélgetésbe kezdtünk a szerelő bácsival, aki bemutatta a szerviz munkáját, gépeit és a működésüket. A nap hátralévő részében arról beszéltünk, ki mi szeretne lenni és mi a foglalkozása a szüleiknek.

 

2.a osztály:

Három érdekes foglalkozású vendéget fogadtunk. A cukrász nénitől a sütik elkészítéséhez, díszítéséhez ötleteket és kóstolóként még fincsi muffint is kaptunk. A siker borítékolható volt! A buszvezető bácsitól sok érdekességet hallottunk a budapesti közlekedésről, forgalomról és a buszok, trolik üzemeltetéséről, a hivatásszerű vezetés nehézségeiről és szépségeiről. Beszélgettünk a balesetmentes közlekedésről és a közlekedési szabályok betartásának fontosságáról is. A harmadik vendégtől a mentőautók tervezéséről és elkészítéséről, annak berendezéséről láthattunk, hallhattunk sok érdekességet. Rengeteg új dolgot tanultunk mind a három előadásból, beszélgetésből. Nem is csoda, ha ezek után a fiúk nagy része buszvezető, a lányok nagy része cukrász szeretne lenni, ha felnő.

2.b osztály:

Megismerkedhettünk a mentősök és a pénzügyőrök munkájával. Megtanultuk a sebek kötözését, majd érdekes képeket láthattunk a pénzügyőrök munkájával kapcsolatban. Napunk végén a gyerekek lerajzolhatták, mivel szeretnének foglalkozni felnőttkorukban.

3.a osztály:

A nap elején vetélkedtek, foglalkozásokat jelenítettek meg szerepjátékkal. Tízórai után látogatást tettünk Majzik Dorina édesanyájánál, aki nagy lelkesedéssel mutatta be a felirat készítés technikáját. A gonosz idő ellenére sétánkat folytattuk, és ellátogattunk Rehort Csabáékhoz, ahol megtekintettük a szikvíz gyártás folyamatát. Ajándékba mindenki kapott egy-egy palack finom gyömrői ásványvizet.

3.b osztály:

A 3. b osztályos diákok izgatottan várták ezt a napot. Már hetekkel korábban elkezdtek interjúkat készíteni szüleikkel, igyekeztek minél többet megtudni a munkájukról, választott hivatásukról. 8-án a megjelent hozzátartozók jelenlétében mutatták be rövid riportjaikat, melyet a felnőttek további érdekességekkel egészítettek ki. Ez úton szeretném megköszönni a megjelent hozzátartozóknak az aktív közreműködést.

Egy jó hangulatú délelőtt keretében ízelítőt kaptak a gyerkőcök a választható foglalkozásokból, szakmákból.

4.a osztály:

I. A meghívott vendégek: rendőr százados, kozmetikus, fodrász. Előadást tartottak a munkájukról:

  • Miért választották ezt a foglalkozást?
  • Milyen előtanulmányok szükségesek ezek betöltéséhez?
  • Munkájuk szépsége, nehézsége?
  • Munkaeszközök bemutatása.

II. Mi szeretnék lenni?

  • Rajz készítése, hozzá néhány mondatos fogalmazás.

III. A témával kapcsolatos játékos feladatok csoportmunkában.

4.b osztály:

A szülők látogattak el hozzánk, hogy bemutassák foglalkozásukat. Érdekes előadást hallhattunk a vám-és pénzügyőr apukától, amit vetítéssel is kiegészített. Az óvónéni bemutatója felidézte az óvodás emlékeket a gyerekekben, s ámulva néztük a mentőautó összeszerelését, amikor a következő szülő képekkel mutatta be a folyamatát.  Az egészségügy –szociális ellátás területéről hárman is érkeztek, a ct-zés, a kórházi higiénia folyamatának megismerése után bepillantást nyerhettünk az időskori betegek ápolásába, mindennapjaikba.

Hasznos tanácsokat hallhattunk egy anyukától, hogyan kamatoztathatják a gyerekek a zsebpénzüket.

Egy apuka az ügyvédi munkáról, egy másik pedig az élelmiszerlánc ellenőrzéséről mesélt.  Nála gyakorolhatták a gyerekek a szavatossági idő leolvasását is a termékekről. A gyerekek érdeklődve hallgatták végig a bemutatókat, sok kérdést tettek fel a vendégeknek. akiknek ezúton is szeretném megköszönni a munkájukat!

Képgaléria

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

A fizika csodái

Az őszi szünet utáni héten alsó tagozatunk több osztálya is részt vett a Hankó István Művelődési Központban megrendezett „A fizika csodái” c.  interaktív kiállításon és játszóházban. A gyerekek nagy izgalommal várták az eseményt, osztályról-osztályra járt a hír, hogy mennyire érdekes programban volt része a már ott járt osztályoknak.

Tanulóink kisebb csoportokba rendeződve szemlélték és próbálták ki a kiállított tárgyakat. Nagy örömünkre szolgált, hogy minden mozdítható, látható, hallható, megtapasztalható volt önállóan, felnőtt segítség nélkül is.

Kísérletezhettünk a levegő terjedésével, az elektromossággal, rácsodálkozhattunk, hogy milyen könnyen becsapható a szemünk által az agyunk, próbálkozhattunk ördöglakatokkal, pörgettyűkkel, golyókkal, csövekkel, tükrökkel és még számtalan, a mindennapokban is használt tárggyal.

Ez a különleges program kellően felkeltette a kisebbek érdeklődését is a fizika csodái iránt.

Csiszár Szokoly Izabella of. 2.a

Képgaléria

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Színházban jártunk!

Az alsó tagozatos gyermekek a Gózon Gyula Kamaraszínház Kisdiák bérletének 2. előadásán „A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack- avagy Katinka kertje” című zenés mesejátékot nézhették meg.

A történet egy királyról szól, aki amiatt tépelődött, hogy legkisebb leánya Katinka kívánságát nem tudja teljesíteni, mikor is hintója beleragadt a sárba. Ennek kihúzásában a gyermekek aktívan közreműködhettek. Végül a disznócska segítségével sikerült kihúzni a hintót, de cserébe elvitte magával Katinkát. A bonyodalmak ezután következtek!

A Magyar Népmese Színház előadása nagyon tetszett a gyerekeknek. A műsor után a színpadra is felmehettek, találkozhattak a színészekkel, és egy fotót is készíthettünk velük.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Szakmák Napja – Pályaorientációs Nap a Fekete István Általános Iskolában

November 8-a, szerda, izgalmas és élményekkel teli délutánnak ígérkezett. Pályaorientációs napot tartottunk iskolánkban, melynek keretében mind az alsó, mind a felső tagozatosok szép és izgalmas szakmákkal ismerkedhettek meg. A rendezvénysorozat célja az volt, hogy a gyerekek pályaismerete bővüljön azáltal, hogy életszerű helyzetekben népszerű vagy kevésbé ismert foglalkozásokkal találkoznak.

Délelőtt a kisebbek újfajta szerepben találkozhattak osztálytársaik szüleivel. Apukák és anyukák érkeztek néhány osztályba, hogy meséljenek a gyerekeknek munkájukról. Óvónő, mentőautó-szerelő, ápolónő, állatorvos, cukrász, mentőápoló, kutatóbiológus, pénzügyi tanácsadó csak néhány a sok-sok foglalkozás közül, melyeket a szülők bemutattak az érdeklődő gyerekeknek. Más osztályok „üzemlátogatásra” mentek egy sajtkészítő műhelybe, az ásványvizes üzembe vagy egy helyi pékségbe.

A változatos délelőtti program végeztével a kisebbek átadták helyüket a felsősöknek. Már korábban is jó kapcsolatot ápoltunk a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, hiszen pályaorientációs tanácsadójuk több alkalommal is járt nálunk. A tanév kezdetekor jelentkeztünk az általuk meghirdetett pályázatra, és nagy örömünkre iskolánk nyerte el Pest megyében azt a lehetőséget, hogy a Szakmák Napja elnevezésű pályaorientációs programot nálunk rendezzék meg. Az előzetes feladatunk az volt, hogy a 17 felkínált szakma közül minden tanuló hetet megjelölt, majd a névre szóló órarenddel ellátogatott a kiválasztott előadásra.

Járt nálunk asztalos, ipari gépész, gépi forgácsoló, CAD/CAM informatikus, elektronikai technikus, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő, női szabó, kozmetikus, fodrász, szakács, cukrász, idegenvezető, infokommunikációs hálózatfejlesztő, kiadványszerkesztő, általános információ, dekoratőr, pincér. Látványos, élménydús és interaktív előadásokon vettek részt a gyerekek, ahol inkább a gyakorlat, a kipróbálás dominált, nem az elmélet. Míg a szakács a szakma kihívásaival ismertette a hallgatóságot, addig növendékei bakonyi sertésszeletet főztek, amit a gyerekek meg is kóstolhattak. A vállalkozó kedvű diákok hercegnőburgonyát készítettek, az asztalos műhelyében gyalultak és fűrészeltek, az ipari gépésznél présgépen próbálkozhattak az érdeklődők. A villanyszerelő blankolni tanította a résztvevőket, a cukrásznál vattacukrot majszolva tortadekorációt készítettek, a kozmetikustól pedig természetesen gyönyörű sminkkel léptek ki a lányok.  Rengeteg eszközt, gépet, dekorációt, alapanyagokat hoztak a vendégelőadók; mindent megfoghattak, kipróbálhattak a gyerekek. Az előadók egytől egyig felkészültek voltak, mindannyian mesterek a saját szakmájukban. Többen nemzetközi versenyeken vesznek részt vagy munkájuk mellett iskolákban tanítják a következő generációt.

A tartalmas és mozgalmas délután záróeseménye az ajándékosztás volt. Minden diák, aki két ösztöndíjas szakmát meghallgatott, ajándékbögrét kapott, illetve egy nyugilabda az összes résztvevőnek jutott. Végül a szervezők egy tabletet sorsoltak ki a gyerekek közt.

Sok mindent láttunk, kipróbáltunk, de ezen felül mit adott nekünk még ez a nap? Az előadók ezt is megfogalmazták, és a gyerekek megértették.  Mindig próbálj a munkádban megújulni, és megtalálni benne a kihívásokat! Szeresd a szakmádat!

Olaszné Kovács Andrea

Képgaléria

 

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Erdei iskola

Tisztelt Szülők!

Erdei iskolát

hirdetünk

alsó tagozatos tanulóink részére

Időpontja: 2018. június első hete.

Időtartama:  2 éj 3 nap.

Ára:  17 500 Ft utazási költség nélkül.

Szállás: honfoglalás-kori jurtákban (hálózsák szükséges).

Helyszíne: Budaörs

Az érdeklődők a www.csikipihenokert.hu/csoportos-kirandulas/erdei-iskola/ weboldalon kaphatnak részletes tájékoztatást a programról.

Bővebb információér az osztályfőnökökhöz lehet fordulni.

Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Fizetés 4 részletben.

Az első részlet fizetési határideje: 2017 október 15.

Szeretettel várjuk a kalandvágyó jelentkezőket!

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Felsős őszi kirándulás

Október 21-én volt a hagyományos felsős kirándulás. Egy tíz kilométeres túrára vállalkoztunk a Pilisbe.

Túránk első állomása a Fekete-szikla volt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt volna, ha nem borította volna a tájat tejfehér köd. A kilátásról így le kellett mondanunk, de kárpótolt minket a sejtelmes ködbe burkolózott, őszi erdő látványa. Leereszkedtünk a völgybe és megcsodáltuk a Klastrom-pusztán található Pálos-kolostor romjait. Rövid kaptató után értünk fel a két, egymás mellett elhelyezkedő barlanghoz, a Legény- és a Leány-barlanghoz. Elképzeltük, hogyan menekültek ide a tatárjárás idején a környékbeli falvak lakói. Itt a bátrabb, vállalkozó kedvű gyerekek kipróbálhatták sziklamászó képességüket, persze a kísérő tanárok éber felügyelete mellett.

A barlangokat elhagyva meredek emelkedőn folytattuk utunkat. Kitartásunk jutalmaként egy avarral borított tisztáson megpihentünk.

Kellemesen elfáradva értünk vissza a parkolóba, ahol a busz várt ránk.

 Rízné Tordai Nóra

Képgaléria

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Mesélő Muzsika

A Mesélő Muzsika bérlet első koncertjén vettünk részt 2017. október 14-én az Erkel Színházban. A tavalyihoz hasonlóan összesen három hangversenyt látogatunk meg majd együtt. Iskolánk alapítványának köszönjük, hogy  az oda- és visszautazás költségeit átvállalta.
Ez a hangverseny A zongora és barátai címet viselte. Az első részben Balogh József zongoraművész virtuóz játékát csodálhattuk meg. Mozart Török indulója után megjelentek a teremben az állatok is: Debussy Az elefánt bölcsődala, Daquin: A kakukk, majd Muszorgszkij: Csibék tánca szólalt meg. Vicces volt, ahogy két elszánt jelentkező megszemélyesítette ezeket az állatokat a színpadon. Kurtág György: A nyuszi meg a róka című műalkotása megmozgatta a hallgatóság fantáziáját. Egy zongorát nem ismerő nagy lány el tudta játszani a zongorán a nyuszi meg a róka találkozását! Nagyon megtapsoltuk érte. Sőt, Balogh József zongoraművész úrtól kapott egy CD-t is emlékül.
A szünet előtt még megcsodálhattuk a nagybőgő hangját Saint-Saens: Az állatok farsangra című művében Az elefánt tételben. Igazi meglepetés volt, hogy a zongoraművész úr a legjobb barátjával, a saját kisfiával játszott négykezest. Wolf Péter: Vuk dalát adták elő ketten.
A szünetben kérdésekre válaszolhattunk az elhangzottakkal kapcsolatban.
A második rész Liszt Ferenc XIV. Rapaszódiájával kezdődött, és Beethoven zongoraversenyével folytatódott. Majd Lakner Tamás, a hangversenyek örökös kiötlője és műsorvezetője kihívott egy zongorán tanuló lányt a közönség soraiból, aki a kétezernél is nagyobb létszámú hallgatóság előtt eljátszhatta a minden zongorista által jól ismert Johann Sebastian Bach: G-dúr menüettjét. Igen nagy tapsot kapott nemcsak a játékának pontosságáért, hanem a bátorságáért is, hogy ki mert állni ekkora közönség elé zongorán játszani. Titokban kicsit irigyeltük ezért, és örültünk a sikerének.
A hangversenyt Wolf Péter: Barokk divertimentója zárta a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában, Deák András vezényletével. A mű negyedik részében Johann Sebastian Bach G-dúr menüettjének dallamait fedezhettük fel újra.
Ezen a gyönyörű napsütéses őszi szombaton valóban sok élménnyel gazdagodva térhettünk haza!
Már várjuk a következő alkalmat, ami 2018. január 28-án, vasárnap délelőtt vár ránk, a címe: Ilyen a jazz “komolyan”.
Rózsahegyi Ildikó
MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ne feledd a tért! – Megemlékezés az 1956-os forradalom hőseiről

„Ne feledd hát a teret, hol bár a lebírt had

bár legutolsó hátvéde ledőlt!

Míg nem feleded:

nem nyugszanak ők. Nem holt, nem letiport sereget

emészt el ott – vagy akárhol – a sírhant.

Új hont érlel a föld.”

/Illyés Gyula: Ne feledd a tért – részlet/

Illyés Gyula kérését megfogadtuk. Nem feledtük hőseinket, nem feledtünk megemlékezni róluk. Az idézett vers is elhangzott, a sírhantot is láttuk.

Az idei ünnepélyes megemlékezésünket rendhagyó helyszínen tartottuk: a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben, a 301-es parcellában rótták le tiszteletüket az 1956-os őszi forradalom áldozatai előtt a 7- 8. osztályos diákok és tanáraik.

Csodás őszi időben érkeztünk a temetőbe. Az ősz minden színében pompázó hulló falevelek, a ködfátyol mögül leselkedő napfény kísérte utunkat a 301-es parcellába. A temető szokatlanul népes volt: általános és középiskolások rótták le tiszteletüket az áldozatok sírhelyei előtt.

Az emlékműnél Tóth Mátyás, iskolánk történelemtanára mutatta be néhány mondatban a forradalom eseményeit. Ezt a bevezetőt egy verses ünnepi összeállítás követte a 7. osztályok tanulóinak előadásában. Bródy János örök klasszikusa, a Ha én rózsa volnék… című dalt a 8. évfolyam szólaltatta meg. Iskolánk nevében koszorút és mécseseket is elhelyeztünk tiszteletünk jeléül az emlékműnél.

Az ünnepélyes megemlékezés lezárásaként osztályok közötti vetélkedőn vettek részt a gyerekek: minden kérdés megidézte a forradalmat, annak eseményeit, szereplőit, a válaszokat pedig akár okostelefon segítségével, akár a parcellában sétálva találhatták meg a versenyzők.

Nem feledkeztünk meg az iskolában maradó 5-6. osztályos tanulókról és tanáraikról sem, akik a korábban felvett verskoszorút az iskolarádión keresztül hallgatták meg.

Iskolánk tanulói és pedagógusai méltó módon emlékeztek meg az 1956-os forradalom áldozatairól. Ahogy eddig sem, nem feledjük őket, emlékezetünkben, tanulmányainkban, beszélgetéseinkben tovább élnek, velünk élnek.

Olaszné Kovács Andrea

 

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Iskolabővítés? Iskolafejlesztés?

Talán a beígért és elmaradt nyári fejlesztések miatt, talán az egyre inkább nyomasztóvá váló rossz állapotok miatt összefogtak iskolánk pedagógusai és a szülői munkaközösség tagjai. Minden lehetséges ismeretséget, kapcsolatot felhasználva részletes tájékoztatókat, panaszos leveleket fogalmaztunk meg és juttattuk el a fenntartóhoz. Az étkeztetés helyzetéről, a napköziotthonban lévő állapotokról a szülői munkaközösség vezetősége fogalmazott meg egy levelet, amelyben részletesen leírják, milyen problémák vannak iskolánkban a gyermekek ebédeltetésével kapcsolatban. A levelet 208 szülő írta alá közel 280 gyermek nevében. A levél teljes szövegét itt olvashatják. Dr. Mezey Attila polgármesteren kívül a levelet eljuttattuk a Monori Tankerületi Központ igazgatójának, dr. Hrutkáné Molnár Monikának. Reméljük, történnek érdemi lépések az áldatlan állapotok megszüntetésére. Várjuk az illetékesek válaszát az ügyben.

Levél Dr. Mezey Attila polgármester úr részérel

Szeptember végén az iskola vezetősége készített egy részletes tanulmányt arról, hogy milyen rossz állapotban van az iskola régi épületszárnya. Hatalmas összeget kellene rákölteni annak érdekében, hogy műszaki állapota elfogadható legyen és benne kulturált körülmények között lehessen dolgozni. Elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy végiggondolják az iskola jövőjét, érdemes-e ezt a közel 100 éves épületet toldozgatni, foltozgatni, felújítani vagy végleges megoldásként egy új iskolaszárnyat kell építeni. A témában készült tanulmányt itt olvashatják teljes terjedelmében. Az anyagot elküldtük dr. Mezey Attila polgármester úrnak, dr. Hrutkáné Molnár Monikának, a Monori Tankerületi Központ vezetőjének és dr. Solti Péternek, a Klebelsberg Központ országos elnökének.

Iskolafejlesztési tanulmány

Városunk polgármestere már reagált az írásra, támogatta elképzelésünket, egyetértett a gondolattal, hogy a legjobb megoldás egy új iskolaszárny építése lenne, de ehhez az önkormányzati támogatáson kívül kormányzati pénzre is szükség lesz, mert ekkora beruházást az önkormányzat saját költségvetéséből nem tud megvalósítani. Ebben a témában is várjuk az illetékesek reagálását, válaszát.

Örömteli eseményekről is beszámolhatok. Az augusztus végén kezdődött vizesblokk felújítási munkálatai a végéhez közelednek, az őszi szünet után tanulóink már korszerű vizes helyiségeket használhatnak. Újjáépült a tornacsarnok két öltözője és vizeshelységei: a felső tagozatos fiú mosdó teljes egészében, a lány mosdó részben újult meg. Sokkal kulturáltabbak lesznek körülményeink. Reméljük, gyerekeink vigyázni fognak a megszépült és tiszta helyiségekre.

4,2 millió forintos összköltséggel az őszi szünetben elkezdik a napköziotthon udvarának felújítását. A munkálatok keretében az udvari játékok alatt levő homokágyat kicserélik ütéscsillapító gumiszőnyegre, megoldják a csapadékvíz elvezetését, így reméljük, hogy a jövőben nem fog napokig esővíz állni az udvaron. Kijavítják a megsüllyedt, összetöredezett térburkolatot is. Reményeink szerint a munkálatok elvégzése után egy szép kulturált játszóudvara lesz alsó tagozatos tanulóinknak.

Polgármester úrtól több kisebb javítási, felújítási munkálatokra kaptunk személyes ígéretet. Ezek:

  1. Új járda és parkolók kialakítása a Kossuth Ferenc utcai épületünk teljes hosszán
  2. A napköziotthon és az ebédlő épületének külső hőszigetelése
  3. Labdafogó háló építése a napköziotthon udvarának keleti határára
  4. A megnőtt, túlméretes fák kivágása az alsó tagozat udvarán
  5. A vízelvezetés megoldása a tornacsarnok és a főépület közötti bejáratnál

Az ígéreteknek nagyon örülünk, reméljük, azok mielőbb meg is valósulnak!

 

Hajdú András

igazgató

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone